Avtor: arhiv Objavljeno: 9. 10. 2010

Škofijska karitas Koper ob tednu otroka

Sodelavci Škofijske karitas Koper vseskozi posvečamo skrb družinam, še posebej otrokom. Ob Tednu otroka in Tednu za življenje smo še posebej želeli opozoriti na problematiko otrok iz socialno šibkih družin in pomen solidarnosti v družini, župniji in družbi. V Novi Gorici smo organizirali odprtje razstave Umetniki za karitas v Kapucinskem samostanu v Vipavskem križu pa Srečanje družin.

V Rotundi SNG v Novi Gorici je bila 6. oktobra otvoritev razstave Umetniki za karitas. Na ogled so dela, ki so nastala v likovni koloniji Umetniki za karitas pod naslovom Daj nam danes naš vsakdanji kruh. Izkupiček prodanih del je namenjen otrokom. Prisotne je nagovoril predstavnik SNG Borut Bašin in podžupanja MO Nova Gorica Darinka Kozinc. Razstavo je odprl predsednik Goriške območne Karitas Jože Mikuž. Prireditev je obogatil Otroški zbor iz Kromberka pod vodstvom Ingrid Grmek in violinistka Ana Cotič. Razstava bo na ogled do konca oktobra.

V Kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu je 9.oktobra potekalo že tradicionalno srečanje družin Vipavske dekanije.

Srečanje se je začelo s pogovorom na temo: Nosite bremena dru drugemu. Solidarnost v družini je predstavila družina Čušin: dramski igralec Gregor, žena Melita in njunih šest otrok. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval koprski škof Metod Pirih, pri maši je prepeval pevski zbor Duri iz Cola, sodelovala je tudi župnija Otlica.

Na samostanskem dvorišču je sledil skupni obed, ki ga je pripravila župnija Batuje ter druženje in nastop Talentov iz naših župnij. S Talenti iz naših župnij smo začeli že v lanskem letu, letos se je število še povečalo. Sodelovali so: študentka Ana Kretič iz Šturij,ki je prireditev povezovala, PZ Duri iz Cola po vodstvom Martine Peljhan, Dekliški pevski zbor iz Črnič pod vodstvom Katarine Ipavec, Poletni misijonski tabor na Tajskem sta predstavila udeleženca Katja Božič in Benjamin Tomažič, Lucija Krkoč, prvakinja v gorskem teku je spregovorila o naporih in veselju ob treningih in zmagah, zaigral je Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj, ki ga vodi kapelnik Franc Leban, na harmoniko in trobento sta igrala Anže Pižent in Klemen Rosa iz Šembida. Predstavitev talentov je s harmoniko zaključil Blaž Drofenik, lanskoletni svetovni prvak na harmoniki.

Animatorji iz programa Popoldan na Cesti in na Slapu so pripravili zanimiv srečelov, izkupiček je namenjen njihovi dejavnosti.

Po tretjem srečanju lahko rečemo, da so družine vzele to druženje za svoje.