Avtor: arhiv Objavljeno: 31. 07. 2011

Delovni tabor Streha nad glavo

Od 31. 7. do 11.8. poteka v Bosni delovni tabor, ki ga organizira Škofijska karitas Koper skupaj s Škofijsko gimnazijo iz Vipave. Škofijska karitas Koper je še iz časov vojne pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. V postnem času teče akcija zbiranja sredstev Ne pozabimo, s podnaslovom Streha nad glavo. Zbrana sredstva pri Škofijski karitas Koper so vsako leto namenjena eni socialno ogroženi družini, ki jo na podlagi poznavanja razmer izbere Škofijska karitas Banja Luka.

V nedeljo 31. 7. se je 15 udeležencev delovnega tabora najprej zbralo pri maši v Podragi in nato odšlo v Bosno. Prvi teden bodo delali, ob koncu pa si bodo privoščili še malo oddiha na morju. Letos bodo pomagali graditi na dveh lokacijah, ena skupina bo v okolici Banja Luke pomagala pri raznih popravilih, druga pa v Jajcu. Streho nad glavo bodo dobili štirje bratje iz Jajca, od katerih so trije invalidi in brez rednih dohodkov.

Od leta 2000, ko smo pri Karitas začeli z realizacijo pomoči ljudem, ki še vedno trpijo zaradi posledic vojne je pomoč pri reševanju stanovanjske problematike dobilo 20 družin v skupni vrednosti 150.000 EUR, seveda brez prostovoljnega dela mladih in starejših mojstrov.

Poleg pomoči pri gradnji domov Karitas pomaga tudi otrokom iz socialno ogroženih družin s programom Posvojitev na razdaljo. Trenutno je vanj vključenih 76 banjaluških otrok, kar pomeni 23.000 EUR letne pomoči. Darovalci akcije Plemen upanja za otroke v stiski so veroučne skupine in posamezniki. Nekateri že več let pomagajo določenemu otroku, ki ga spremlja Škofijska karitas Banja Luka in tudi presoja o upravičenosti do pomoči.

Udeleženca tabora sta tudi ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal gsm 041 655 961 in profesor Škofijske gimnazije Vipava Bogdan Vidmar, gsm 051 323 165.