Avtor: arhiv Objavljeno: 11. 12. 2011

Adventna duhovna obnova

Desetega decembra smo se sodelavci Škofijske karitas Koper zbrali na Adventni duhovni obnovi v kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu. Duhovno obnovo je vodil kapucin br. Marjan Potočnik. Zbralo se nas je kar 56, začeli smo s sveto mašo, nadaljevali z razmišljanjem o duhovni dimenziji pomoči ljudem v stiski in izmenjavo izkušenj. Pri skupnem kosilu se nam je pridružil še ravnatelj Matej Kobal in drug drugemo smo zaželeli mir in dobro.

Že vrsto let se sodelavci Karitas Koprske škofije pripravimo na Božič tako, da se udeležimo Adventne duhovne obnove v kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu. V soboto, 10. decembra se nas je zbralo več kot petdeset. V samostanski kapeli smo začeli s sveto mašo in nadaljevali z razmišljanjem, ki ga je vodil kapucin br. Marjan Potočnik.

Za sodelavce Karitas je nedvomno potrebna močna vera, ki pomaga vzdržati v preizkušnjah in težavah pri pomoči ljudem v različnih stiskah. Le trdni v veri zmoremo ostati pokončni, dosledni in čuteči obenem.

Br. Marjan nas je s priliko o Makabejski materi, ki je bodrila svoje sinove, da vztrajajo v veri očetov, predvsem podučil, da ne iščemo zemeljskih privilegijev, temveč ljudem pokažemo, da je končni cilj več ko to. Spraševali smo se o krščanskem veselju, ki nas vabi, da svet uživamo, nikakor pa ne smemo postati sužnji tega, kar nam ponuja. Vzor adventa je odprtost Marije, zato je krščanska dolžnost sodelavcev Karitas, da to odprtost živimo. Naš dar pomoči potrebnim je tudi molitev za preizkušene brate in sestre v stiski, ker le tako jim moremo dati spoznanje Gospoda. Zavedati se moramo, da sedanji krizi ni videti konca, zato ljudje od nas pričakujejo tudi duhovno dimenzijo.

Ob koncu smo kot skupina med seboj podelili želje in pričakovanja ob Božiču in največkrat so bile izgovorjene besede mir, odpuščanje, strpnost, potrpežljivost, molitev, skromnost, predvsem pa milost in blagoslov, kar pri svojem delu najbolj potrebujemo.