Avtor: arhiv Objavljeno: 10. 01. 2012

Umetniki za karitas v galeriji Družina

Potovanje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 17. mednarodni koloniji Umetniki za karitas se nadaljuje. V decembru 2011 je bila razstava v Galeriji Ars v Gorici. 11. januarja ob 18. uri bo likovnim delom odprla svoja vrata Galerija Družina v Ljubljani. Dogajanje bo obogatila multivizija kolonije Ubalda Trnkoczyja in pevka Petra Gorše. Razstavo bo odprl ljubljanski nadškof dr. Anton Stres. Razstava bo odprta do 27. januarja.

Od 15. do 19. avgusta se je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino dogajala 17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom Pravičnost v ljubezni in podnaslovom Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze. Izkupiček prodanih del je namenjen ljudem v stiski. Kolonije se je udeležilo 10 akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev, pridružili so se jim tudi strokovni sodelavc:. Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert. Na Dan odprtih vrat so bili povabljeni tudi drugi slikarji in kiparji, ki želijo svoj likovni zapis darovati za namen kolonije. Tako so v tokratnem katalogu zapisana 103 imena avtorjev, nastalo je 138 likovnih del, od katerih nam je uspelo prodati 48 del.

Likovna kolonija Umetniki za karitas je že od svojega nastanka, leta 1995, živa priča sodobnih likovnih umetnikov, ki darujejo za ljudi v stiski svoj talent in svoj čas. Tako je bilo do sedaj v vseh katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1112 imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali 1680 likovnih del. Preko 1100 del je že bilo prodanih na 173 prodajnih razstavah po Sloveniji in tujini, druga dela so postavljena na stalnih razstavah oz. plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je kolonija, drugi pa potovanje prodajnih razstav.

Tajništvo Škofijske karitas sprejme Pravilnik kolonije, na podlagi katerega udeležence izbere strokovni svet.. Posebnost kolonije je Dan odprtih vrat, ko so v duhu karitas povabljeni vsi, ki želijo svoj likovni zapis darovati za pomoč ljudem v stiski.

Udeleženci 17. mednarodne kolonije Umetniki za karitas so bili:

€˘ Arkan Al Nawas, slikar iz Iraka, kot krajinski arhitekt živi in ustvarja v Ljubljani,

€˘ Brane Jazbar, profesor likovnega pouka, živi in ustvarja v Ajdovščini,

€˘ Zvonimir Kamenar, akademski kipar, živi in ustvarja na Reki, Hrvaška,

€˘ Konrad Krajnc, slikar in galerist, živi in ustvarja v Lenartu,

€˘ Jana Peršolja, slikarka in arhitektka, živi in ustvarja v Ljubljani,

€˘ Hrvoje Marko Peruzovič, akademski slikar, živi in ustvarja v Bolu, Hrvaška,

€˘ Dušan Sterle, slikar, grafik, oblikovalec in ilustrator, živi in ustvarja v Kamniku,

€˘ Ubald Trnkoczy, umetnostni fotograf in upokojeni direktor filmske fotografije, Ljubljančan, ki živi in ustvarja v Piranu,

€˘ Klavdij Tutta, primorski akademski slikar, živi in ustvarja v Kranju,

€˘ Joanna Zajac Slapničar, akademska slikarka iz Poljske, živi in ustvarja v Križki vasi pri Višnji gori.

S pomočjo podpornikov kolonije, Karitas nabavi platna in barve, plača bivanje umetnikov in pripravi katalog. Vse delo organizatorjev, strokovnih sodelavcev in kasneje galeristov je opravljeno prostovoljno.

Pomoč ljudem v stiski je glavno vodilo Karitas pri izvajanju različnih programov. Projekt Umetniki za karitas ima v tem kontekstu več namenov: druženje umetnikov v duhu podarjanja talenta, znanja in časa za druge, potovanje prodajnih razstav s prenašanjem sporočila karitas in plemenitenje z umetnostjo in kulturo današnjega čas in prostora ter z izkupičkom prodanih del pomagati ljudem v stiski.

Na področju Škofijske karitas Koper se izvajajo splošni in specifični programi pomoči. Med splošnimi programi je nedvomno najbolj obširna materialna in finančna pomoč družinam in posameznikom v stiski. Trenutno v koprski škofiji Karitas pomaga 3.600 družinam in posameznikom.