Avtor: arhiv Objavljeno: 21. 02. 2012

ISKRICA ZA STARO GORO

Radio Ognjišče je letos organiziral 10. pustno sobotno iskrico. Izkupiček dogajanja in zbranih sredstev je namenjen otrokom v Stari Goriri pri Gorici, zato so k sodelovanju povabili Škofijsko karitas Koper. Dobrota ljudi je bila tudi tokrat izredna, saj je 18.2.zbrani znesek znašal 66.000 EUR. Svoj dar lahko še vedno nakažete na TRR Škofijske karitas Koper, Solkan, Skalniška 1 SI56 2450 0900 4155 438, sklic SI00 29020, namen: Iskrica za Staro goro. Več si lahko ogledate na http://radio.ognjisce.si/sl/127/utrip/6856/ ali na http://users.rkc.si/djutersek/?id=338&fmod=0. Hvala, hvala

Bolnišnica Stara gora je oddelek Bolnišnice Franca Derganca iz Šempetra pri Gorici in deluje že od leta 1952. Bolnišnica Stara gora je namenjena invalidni mladini in otrokom z razvojnimi motnjami in okvarami. Otroci in mladi so iz celotne Slovenije, večina med njimi boluje za hudo obliko cerebralne paralize in potrebujejo celodnevno zdravstveno varstvo, kakor tudi ustrezno vzgojno-varstveno in terapevtsko dejavnost. Bolnišnica je stara 60 let, pred štiridesetimi leti so za otroke postavili montažne paviljone; čas je naredil svoje, zato osebje na čelu z zdravnikom dr. Jurijem Karampandža ter starši in vsi ljudje dobre volje pričakujejo, da bo država poskrbela za nove paviljone, za primerno opremo pa računajo na donatorje in posamezne darovalce.

€Ś.In tu je vstopila PUSTNA SOBOTNA ISKRICA. Skupaj z odgovornim urednikom radia Ognjišče Francijem Trstenjakom, novinarjem Juretom Seškom in snemalcem Izidorjem Ščekom sem obiskali Staro goro, kjer smo se pogovorili z zdravnikom in osebjem, srečali nekatere starše, predvsem pa videli otroke, ki ne morejo povedati kaj potrebujejo, vsak še tako bežni opazovalec pa začuti, da bi jim dal vse kar premore, samo, da bi jim bilo udobno. K sodelovanju so povabili Škofijsko karitas Koper, ki naj bi zbrane darove zbirala in poskrbela za poplačilo računov. Zdravnik in strokovne delavke so z veseljem sprejeli ponujeno roko in v en glas povedali, da bi bil njihovim otrokom in terapevtom vsakdan dosti lažji, če bi imeli sobo za sproščanje. Taka soba ima ponavadi vodno posteljo, možnost popolne zatemnitve, popolno zvočno izolacijo, oblazinjena tla in steno, opremljeno z raznimi stimulacijami. Soba pomaga pri sproščanju ali stimulaciji hiperaktivnih ali premalo aktivnih otrok. Gre za terapevtsko sobo in mnoge sodobne pripomočke, ki pomagajo pri napredovanju zdravja invalidnih otrok.

Za sodelavce Radia Ognjišče je bil to velik izziv, ne samo, da so želeli zbrati čim več, postali so glas otrok, ki ne morejo kričati in prositi, ki ne morejo pisati peticij in protestirati, ki nemočno ležijo in hvaležno sprejemajo ljubezen in nesebično pomoč osebja, ki z njimi dela. Pustna sobotna iskrica je bila temu jasen dokaz, bila je zaradi krofov in mask pustna, toda zaradi obiskovalcev v dvorani Svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, kjer se je zbralo veliko otrok, družin, tudi več generacij, je bila luč. To je bil dobrodelni pustni ples, kjer je vsak prispeval svoj čas in svoj talent, od nastopajočih, do pomočnikov in izredno vkomponirane ekipe sodelavcev radia Ognjišče, tudi pustne dobrote bile dar, ki se je s prodajo spremenil v dar za Staro goro. Igrali so Čuki, Jan kvintet in plesalke Plesnega studia. Med prireditvijo se je ekipa novinarjev Radia Ognjišče oglašala v živo. Druga ekipa pa je veselo beležila klice darovalcev. Kljub veselemu razpoloženju, glasbi in plesu je vsakokrat ob sporočilu Jureta Seška o zbrani vsoti dvorana najprej utihnila, potem pa velik aplavz.

Obiskovalce in poslušalce se je zelo dotaknilo pričevanje mame iz okolice Novega Mesta, ki skupaj z možem že vrsto let hodi na obiske k svojemu sinu. Povedala je, da je v Stari gori združena vera, upanje in ljubezen.

Poseben dogodek je bila podelitev nagrad najbolj izvirnim družinskim, skupinskim in posameznim maskam. Človek ne more verjeti koliko domišljije in pridnih rok je potrebnih, da se sedemčlanska družina prelevi v ježke, druga v avion ali sove, pa da skupina otrok ponazarja velik cvetoči travnik. Najtežje je bilo pri posameznih maskah, saj so bile zastopane številne rože, živali, pravljična bitja in legende, bil je celo kozolec in London, zato je bila deklica, ki je predstavljala Pomlad deležna prve nagrade, sicer pa smo se zaradi zbrane vsote počutili nagrajence prav vsi.

Na prireditvi smo bili tudi sodelavci Škofijske karitas Koper kot tehnično osebje. Enajst mladih močnih fantov je pomagalo pri postavitvi prireditvenega prostora, seveda na koncu tudi pri pospravljanju. ŽK Batuje je na koncu za vse pridne delavce poskrbela za skupni obed. Bili so tudi predstavniki bolnišnice Stara gora. Ko se je na koncu Jure Sešek še enkrat oglasil in povedal: Zbrali smo več kot 64.000 EUR je vodja vzgoje v bolnišnici Stara gora Gabrijela Kodre rekla: "Ganjena sem nad tako veliko srčnostjo poslušalcev Radia Ognjišče. Vem, da je v tem času marsikomu težko darovati, vendar se je za ta korak odločil. V imenu otrok in njihovih staršev ter osebja in vodstva naše bolnišnice se poslušalcem pa tudi organizatorjem iskreno zahvaljujem. Zbrane darove bomo porabili v dobro otrok!"

Pustna sobotna iskrica, ki letos praznuje 10. rojstni dan, je tokrat dala darilo otrokom iz domovine. Glavni in odgovorni urednik, msgr. Franci Trstenjak, ki ni mogel skrivati veselja ob odzivu poslušalcev in obiskovalcev v dvorani je rekel: "Letošnja jubilejna pustna Sobotna iskrica dokazuje: Če delaš z ljubeznijo za uboge, potem je na koncu več kot viden rezultat. Želim si, da bo današnji uspeh samo nadaljevanje prizadevanj vseh strokovnih delavcev v Oddelku za invalidno mladino Stara gora, da bodo lahko kmalu vstopili v nove prostore, ki bodo res človeka, oziroma še bolje rečeno, otroka vredni!"