Avtor: arhiv Objavljeno: 1. 07. 2012

Poletne dejavnosti v Škofijski karitas Koper

Sodelavci Škofijska karitas Koper tudi v poletnem času izvajamo številne programe za družine, s še večjim poudarkom pri pomoči otrokom. Od julija do septembra poteka ob razdeljevanje hrane tudi razdeljevanje pomoči za otoke, kot so zvezki in druge šolske potrebščine ter boni za nakup šolskih potrebščin. Karitas organizira tudi počitniške tabore otrok in družin v Portorožu in Soči, kakor tudi delovni tabor mladih v Bosni.

Materialna pomoč družinam in otrokom:

v juliju bo Škofijska karitas Koper na podlagi Ukrepa dobave hrane iz intervencijskih zalog EU za najbolj ogrožene osebe v Sloveniji v skladišča prejela 137 ton prehrambenih artiklov (mleko, olje, testenine, riž, moka in pšenični zdrob). Več kot 40 ton ostalih osnovnih živil je Karitas nabavila iz lastnih skladov oz. zbrala od posameznih darovalcev. Zaradi vse večjih stisk, ki so v glavnem posledica izgube dela ali nove socialne zakonodaje se je povečalo število prošenj za finančno pomoč V prvem polletju letos je bilo iz tega naslova samo iz sklada Škofijske karitas poravnanih za 15.000 EUR različnih položnic, dodatno pomoč so nudile še lokalne Karitas. Na področju Škofijske karitas Koper je bilo v začetku leta 3.600 družin in posameznikov, ki so prejemale materialno pomoč, v zadnjem času se jim je zaradi stečajev, predvsem Primorja, pridružilo še preko 500 novih družin in posameznikov.

Iz sredstev zbranih v akciji Otroci nas potrebujejo - http://www.karitas.si/akcije/onp.php in Da bo korak v šolo vesel je Škofijska karitas nabavila 12.000 zvezkov in pripravila za 22.500 EUR bonov za nakup šolskih potrebščin v knjigarnah. V akcijo Pokloni zvezek so se vključile tudi osnovne šole. Po do sedaj zbranih podatkih, je bilo darovanih preko 5.000 zvezkov. Zanimivo v tej akciji je predvsem to, da je otrok, ki je pokloni zvezek dobil razglednico, na katero je zapisal svojo misel o solidarnosti, učenju in prijateljstvu. Na podlagi dosedanjih izkušenj računamo, da bodo pred začetkom novega šolskega leta pomoč prejelo preko 2.000 primorskih šolarjev. Zaradi vse večjih potreb so bili s položnicami povabljeni k darovanju ljudje po župnijah in bralci Primorskih novic, znesek 2.500 EUR je prav za otroke delavcev Primorja namenil Predal dobrote pri reviji Ognjišče.

V program Posvojitev na razdaljo je trenutno vključenih 160 otrok, kar za prvo polletje letos predstavlja dodatnih 24.000 EUR pomoči otrokom. Posvojitev na razdaljo pomeni, da družina, skupina ali posameznik mesečno daruje 25 EUR za določenega otroka.

Nematerialne oblike pomoči družinam in otrokom:

Dom karitas v Soči je namenjen različnim počitniškim dejavnostim za programe Karitas in tudi druge skupine.

Od 29. 6. do 8.7. je v Soči v dveh terminih letovanje Medgeneracijskih skupin s skoraj 100 udeleženci (vodja tabora Klementina Bajec, gsm 031 778 586)

Od 9. 7. - 14. 7. Otroci iz programa Popoldan na Cesti, Posvojitev na razdaljo in iz Istrske območne karitas (vodja tabora Tanja Bratina, gsm 041 762 029)

Od 16.7. so 22.7. Sodelavci karitas z družinami (vodja tabora Pavla Brec, gsm 031 335 969).

Sončna hiša v Portorožu v poletnem času gosti socialno ogrožene družine iz celotne Slovenije. Termini, ko bodo letovale družine iz Primorske so od 25.6. do 30.6. in od 23.7.. do 28.7.. (vodja letovanja Franica Grmek, gsm 041 767 763).

V Portorožu potekajo počitniška letovanja socialno ogroženih otrok in mladostnikov iz celotne Slovenije z naslovom Biseri. Primorski otroci bodo letovali v treh zaporednih terminih od 23.7. do 19.8. (vodja tabora Helena Zevnik Rozman, gsm 031 327 938).

Umetniki za karitas:

Prodajna razstava likovnih del iz 17. mednarodne likovne kolonije bo v poletnih mesecih v hotelu Kanin v Bovcu. Odprtje razstave bo v torek, 17.7. ob 18. uri.

mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo od 13. do 17. avgusta z naslovom: Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli€Ś. Izkupiček prodaje nastalih del bo namenjen otrokom. V četrtek 16. avgusta bo Dan odprtih vrat, ko so povabljeni tudi drugi ustvarjalci, ki bi želeli darovati svoje likovno delo. Ob 18. uri bo kulturni program s predstavitvijo nastalih likovnih del. (voditeljica projekta Jožica Ličen, gsm 041 429 713.

Pomoč družinam in otrokom v tujini: Škofijska karitas Koper je pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. V postnem času teče akcija zbiranja sredstev Ne pozabimo, s podnaslovom Streha nad glavo. Zbrana sredstva v tej akciji se uporabijo za nakup gradbenega materiala, dijaki Škofijske gimnazije Vipava in drugi prostovoljci pa že 12 let zapored v delovnem taboru, ki bo letos od 29.7. do 10.8. pomagajo do strehe nad glavo eni družini. Letos bo to šestčlanska družina Josipa in Milanke Bjelkanovi‡ iz Ivanjske, zaselek Šumari.. Poleg tega bodo obiskali tudi nekatere družine, ki s pomočjo darovalcev iz koprske škofije, dobijo pomoč iz sklada Posvojitev na razdaljo. Kontaktna oseba Matej Kobal gsm 041 655 961.