Plamen_upanja

Škofijska karitas Koper se pridružuje Slovenski karitas v akciji 40 dni brez alkohola, poleg te pa v postnem času teče tudi akcija Ne pozabimo in Plamen upanja za otroke. POSTNA AKCIJA PLAMEN UPANJA ZA OTROKE pomeni, da se v postnem času veroučne ali druge skupine, kakor tudi posamezniki odločijo, da bodo svoj postni dar namenili določenemu otroku

Postna zaveza v Škofijski karitas Koper je že dolgo pomoč ljudem v pobrateni Škofijski karitas Banja Luka, s katero sodelujemo še iz časov, ko je tam divjala vojna. Vsako letno v postnem času poteka akcija Slovenske karitas Ne pozabimo, ki ji mi dajemo podnaslov Streha nad glavo, s katero nagovarjamo darovalce za pomoč ljudem, ki v Bosni še vedno trpijo zaradi posledic vojne. Doslej smo zbrali že več kot 150.000 EUR in osemnajstim družinam pomagali do strehe nad glavo in izboljšanja pogojev bivanja.

Na področju dela z otroki in mladimi pa prav v postnem času spodbujamo čutenje in konkretno pomoč za otroke, ki smo jo že leta 2001 poimenovali Plamen upanja €“ posvojitev na daljavo.

Postna akcija Plamen upanja za otroke pomeni, da se v postnem času veroučne ali druge skupine, kakor tudi posamezniki odločijo, da bodo svoj postni dar namenili določenemu otroku. Zato smo tudi letos župnijam poslali povabilo s skromnim gradivom: plakat s svečko, ki ima 40 kvadratkov. Vsak kvadratek predstavlja en dan, ki ga v postnem času veroučenec izkoristili za molitev, odpoved ali dar za sovrstnika. Tega sovrstnika otrok ne pozna in prav tu je pravo sporočilo in veličina njegove pomoči: dati, zaupati, ljubiti. Ob Veliki noči se darovi zberejo in nakažejo na Škofijsko karitas Koper. Banjaluška karitas sporoči podatke o otroku, ki tovrstno pomoč potrebuje, mi pa poskrbimo, da iz zbranih sredstev prejema 'posvojenec na razdaljo' eno leto mesečni znesek 25 EUR. Veroučna skupina, župnija ali posameznik prejme ime otroka in kratko sporočilo o razmerah v katerih 'posvojenec na razdaljo' živi.

Trenutno je v ta projekt vključenih 76 banjaluških otrok, kar pomeni preko 20.000 EUR pomoči. Pred začetkom postne akcije Plamen upanja je bilo v Škofijski gimnaziji v Vipavi srečanje predstavnika Banjaluške Karitas Vlatka Malibašiča s skupinami in posamezniki, ki na ta način pomagajo njihovim otrokom. Kriteriji, po katerih so otroke izbrali, so bili na splošno revščina, bolezen, samohranilske družine in družine z več otroki. Med obiskovanjem terena pa so se izoblikovale tri vrste družin, ki jim je namenjena ta pomoči: prva so razseljeni, druga družine v izoliranih okoljih, tretja revni in bolni ljudje.

Na srečanju so otroci dobili obraze in zgodbe, saj je Vlatko, ki redno obiskuje družine v sliki in besedi predstavil razmere v katerih ti otroci živijo. Ker pa slika in beseda ne more v celoti pokazati hvaležnosti, ki jo otroci čutijo do svojih posvojiteljev, je pri njih zaživela akcije Dar za botra. Za vse posvojitelje na razdaljo so pripravili skromna darila, ki so jih izdelali sami.

Projekt Škofijske karitas Koper Posvojitev na daljavo je namenjen tudi otrokom v Sloveniji in teče že 18 let, trenutno je vanj vključenih 193 otrok, kar pomeni skoraj 60.000 EUR letne pomoči otrokom. Vabimo vse, ki se želijo vključiti v to akcijo, da pokličejo na Škofijsko karitas Koper, tel. 05 33 00 233 ali pišejo na karitas.koper@rkc.si.