Romanje sodelavcev Karitas v Assisi in Rim

Od 24. do 27. avgusta je potekalo romanje sodelavcev Karitas koprske škofije v Assisi in Rim. Udeležeilo se ga je 80 sodelavcev in njihovih družinskih članov. Namen vsakoletnega romanja je druženje sodelavcev in spoznavanje romarskih središč v EU, predvsem pa nabiranje duhovnih moči za delo, ki nas čaka v novem pastoralnem letu.

Francija, Italija, Poljska, Avstrija, Švica, Nemčija, Liechenstein, Španija so države EU, ki smo jih obiskali v preteklih petih letih. Tokrat je anketa, ki smo jo izvedli ob Občnem zboru pokazala, da želijo naši sodelavci obiskati Assisi in Rim; zbralo se nas je za en nadstropni avtobus, TA Marco Polo je tudi tokrat poskrbela za naše dobro počutje. Vsak dan smo imeli sveto mašo. Naš glavni namen romanja pa je ob pesmi ter skupni in osebni molitvi preživeti nekaj dni skupaj in nabrati moči ter duhove hrane za karitativno delo v novem pastoralnem letu, ki je tokrat namenjeno krščanski dobrodelnosti z naslovom: Nosite bremena drug drugemu.

Poleg ravnatelja ŠK Mateja Kobala, so se nam pridružili še duhovniki: Franc Raspor, Boris Čobanov in kapucin p. Damjan, kar je nedvomno dalo našemu romanju še dodatno duhovno dimenzijo. Za celotno skupino je zavzeto skrbel tudi br. Gregor, tako da smo varno vstopali in izstopali iz podzemne železnice, kot tudi, da nismo v vročem in zelo obiskanem večnem mestu izgubili koga od skupine.

Avtobus je začel svojo pot v Postojni in jo nadaljeval mimo Ilirske Bistrice, Kozine, Kopra, Ajdovščine in Vrtojbe. Pot nas je vodila po avtocestah mimo Benetk, Bologne. Po prihodu v Assisi €“ mesto svetega Frančiška in svete Klare smo si nameravali ogledati baziliko sv. Frančiška, vendar smo zaradi dveminutne zamude ostali pred vrati. V manjši kapeli je sveto mašo, ob somaševanju duhovnikov in našem ubranem petju, daroval br. Damjan.

Po dobro prespani noči in skupnem zajtrku smo obiskali še Porcjunkulo in po čudoviti pokrajini Umbrija šli proti Rimu, kamor smo prispeli okoli poldneva in kmalu začeli z ogledi veličastnih umetnosti, ki jih je svetu in Rimu zapustila zgodovina. V kapeli bazilike sv. Pavla izven obzidja, v kateri so mozaične slike s podobami vseh papežev smo imeli sveto mašo, ki jo je daroval Franc Raspor, župnik iz Jelšan in predsednik Dekanijske karitas Ilirska Bistrica. Po končanih ogledih vožnja do hotela, večerja (pašta, pašta..) in prenočevanje.

Po zajtrku smo se zapeljali do metro postaje in naprej s podzemno železnico do bazilike sv. Janeza Lateranskega in nato številni ogledi vse do cerkve Sv. Petra v vezeh, kjer je v kapeli daroval sv. mašo župnik iz Krkavč Boris Čobanov. Vmes pa, veliko vode in iskanje sence. Ponovno nas je čakala drzna vožnja z metrojem in prijetno druženje ob večerji.

Po zajtrku vožnja do metro postaje in od tu v Vatikan, kjer smo že ob 8. uri imeli dogovorjeno sv. mašo, ki jo je daroval naš ravnatelj Matej Kobal. Sledili so ogledi: trg in bazilika Sv. Petra, vzpon na kupolo, nakup spominkov; nekaj nas je odšlo na Radio Vatikan, kjer smo bili s strani novega predstojnika Ivana Hercega zelo lepo sprejeti. Posneli smo tudi kratko oddajo o programih, ki so zaznamovali 20 letno delovanje naše Karitas.

Ob povratku smo obiskali še romarski kraj Orviete ter ob pesmi in molitvi prispeli domov. Že med vožnjo smo delali načrte in izmenjavali izkušnje, kajti, okrepleni z vero in Njegovo ljubeznijo, želimo vsak po svojih zmožnostih še naprej nositi bremena drug drugemu.