16. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas 2010

Od 16. do 20. avgusta 2010 bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino 16. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom Nosite bremena drug drugemu. Izkupiček nastalih in prodanih del bo namenjen družinam v stiski.

Vabljeni v četrtek, 19. 8. na Dan odprtih vrat, ki se bo ob 18. uri sklenil s priložnostno razstavo in kulturnim programom.

VAS IN VAŠE PRIJATELJE VLJUDNO VABIMO NA DAN ODPRTIH VRAT V ČETRTEK, 19.8.2010

OB 18. URI SKLEP DNEVA IN KULTURNI PROGRAM: Mladi z gore pod vodstvom Ivice Vidmar in Vipavski tamburaši pod vodstvom Neže Žgur. Pozdravi: škof Metod Pirih, župan Marjan Poljšak in ravnatelj Matej Kobal. Predstavitev udeležencev in nastalih del: Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Ogled in možnost nakupa likovnih del. Družabno srečanje

UDELEŽENCI 2010

Abdulwahab AIAwahdi, Vlasta Arzenšek Gottstein, Tamara Burmicky, Metka Erzar, Gordana Gašperin, Rado Jerič, Janez Kovačič, Matej Metlikovič, Gregor Pratneker, Marjan Skumavc, Karen Soklič, s. Aleša Stritar, Adriano Velussi Častna gosta kolonije: Maša in Nikolaj Mašuk Strokovni sodelavci - slikarji: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič, Tone Seifert in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Na ogled bodo tudi dela udeležencev Dneva odprtih vrat in darovalcev.

PRAVILNIK 16. likovne kolonije UMETNIKI ZA KARITAS

Namen likovne kolonije €œUmetniki za karitas€:

druženje umetnikov v duhu podarjanja talenta, znanja in časa za druge, potovanje prodajnih razstav s prenašanjem osnovnega sporočila karitas in plemenitenje s kulturo današnjega časa in prostora, z izkupičkom prodanih del bo Karitas podprla programe, ki so namenjeni svetovalni pomoči družinam.

Organizator: Škofijska karitas Koper, ki jo zastopa ravnatelj Matej Kobal. Jožica Ličen, odgovorna voditeljica projekta. Strokovni svet: Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka ter likovni ustvarjalci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotič, in Tone Seifert.

Člani organizacijskega in strokovnega sveta so ob 16. likovni delavnici zavzeli stališče: Od ponedeljka 16.8. do petka 20.8. se povabi za pet dni kot udeležence deset akademsko izobraženih ali drugače priznanih likovnih umetnikov iz domovine in tujine. Med povabljenimi umetniki imajo prednost tisti, ki v kolonijah Umetniki za karitas še niso sodelovali oz. so s podarjenimi deli uspešno podprli namene prejšnjih kolonij in strokovni sodelavci. V sredo, 18.8.2010, so za dva dni povabljeni udeleženci 15. likovne kolonije; zvečer je za udeležence in zainteresirano javnost Pogovor o umetnosti in dobrodelnosti. V četrtek, 19.8.2010 Dan odprtih vrat: Ta dan so povabljeni udeleženci prejšnjih kolonij ter drugi slikarji in kiparji, ki bi želeli za namen kolonije podariti svoj likovni zapis. Imena vseh se objavi v katalogu. Dan je namenjen tudi drugim obiskovalcem in jim daje možnost nakupa ali rezervacije likovnih del. Ob zaključku dneva predstavitev udeležencev, namena projekta Umetniki za karitas in kulturni program.

Škofijska karitas Koper, ob pomoči podpornikov programa, katerih imena objavi v katalogu, poskrbi za kritje stroškov bivanja umetnikov - udeležencev, nakup osnovnega materiala in izdajo kataloga. Vsa organizacijska dela in strokovna pomoč, kot tudi gostovanje razstav po galerijah in drugih razstavnih prostorih, se v duhu Karitas opravi prostovoljno - brezplačno.

Umetnik - udeleženec kolonije je naprošen, da v primeru nastanka več likovnih del podari Karitas vsaj dve. Organizator ne postavlja pogojev glede umetniškega izražanja ali teme likovnega dela. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2010/2011: NosĂte bremena drug drugemu (Gal 6,2)

Po končani koloniji Karitas izda katalog; odprtje prve prodajne razstave bo na osrednji prireditvi ob Tednu Karitas na Dvorcu Zemono pri Vipavi 20. novembra 2010. Kasneje bodo prodajne razstave potovale, s tem, da si organizator ali galerija pridržujejo pravico do selekcije razstavljenih del.

PREGLED UMETNIKI ZA KARITAS 1995 €“ 2010

Projekt Umetniki za karitas je živa priča sodobnih likovnih umetnikov, ki darujejo za ljudi v stiski svoj talent in svoj čas. Tako je bilo do sedaj v vseh katalogih Umetniki za karitas zapisanih 917 imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali 1235 likovnih del. Skoraj 1000 del je že prodanih na 160 prodajnih razstavah po Sloveniji in tujini, druga dela so postavljena na stalnih razstavah oz. plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.

Izkupiček odkupljenih del je Karitas namenila: 1. iz leta 1995 družinam v stiski, 2. iz leta 1996 mladinskemu domu v Čepovanu, 3. iz leta 1997 terapevtski skupnosti Srečanje, 4. iz leta 1998 domu Karitas v vasi Soča, 5. iz leta 1999 materinskemu domu v Solkanu in na Cesti, 6. iz leta 2000 dijaškemu domu ŠG v Vipavi, 7. iz leta 2001 mladim na robu na področju Krasa, 8. iz leta 2002 brezdomcem v slovenski Istri, 9. iz leta 2003 ostarelim, bolnim in prizadetim, 10. iz leta 2004 družinskemu centru v Banja Luki 11. iz leta 2005 otrokom iz programa PNC 12. v letu 2006 mladim družinam na Primorskem 13. v letu 2007 starejšim in bolnim €“ Medgeneracijski center 14. v letu 2008 brezdomcem €“ dom Karitas v Bertokih 15. v letu 2009 otrokom, katerih starši so zaradi recesije ostali brez dela 16. v letu 2010 družinam v stiski

RAZSTAVE: Sinji vrh, Zemono €Ś Ptuj, Maribor, Slovenska Bistrica, Mozirje, Novo Mesto, Stična, Kamnik, Kranj, Kranjska gora, Ljubljana, Domžale, Mengeš, Bovec, Nova Gorica, Sežana, Pivka, Ilirska Bistrica, Koper, Portorož, Piran, Prevalje, Kozina, Vipava, Dornberk, Ajdovščina €Ś Gorica, Sarajevo, Banja Luka, Trst.

Stalne prodajne razstave: Center Karitas Ajdovščina in NOVA KBM v Ajdovščini, Galerija Družine v Ljubljani, Upravna stavba Občine Ajdovščina, Dvorec Zemono pri Vipavi, Kapucinski samostan in Župnišče Vipavski Križ.

Predvidene prodajne razstave 2010/2011: Sinji Vrh, Zemono, Gorica, Ljubljana, Maribor, Šoštanj, Trst, Mengeš, Portorož, Sežana, Bovec€Ś

Info: jozica.licen@rkc.si, gsm 041 429 713