Zemono_2010

V soboto, 20.11. ob 20. uri vabljeni na dvorec Zemono pri Vipavi na svečano akademijo Škofijske karitas Koper in odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 16. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta 2010 na Sinjem vrhu.

Katalog Umetniki za Karitas 2010 je na spletni strani Škofijske karitas Koper, utrinki iz kolonije Umetniki za karitas na Sinjem vrhu pa na spletni strani Radia Ognjišče. Večer bodo glasbeno obogatili Vipavski tamburaši pod vodstvom Neže Žgur.

UMETNIKI ZA KARITAS za družine v stiski

V soboto 20.11. bo ob 20. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi že tradicionalna Svečana akademija Škofijske karitas Koper, ki letos obhaja 20-letnico delovanja in odprtje prodajne razstave Umetniki za karitas. Istočasno bo to uvod v Teden karitas, ki ga v Sloveniji obhajamo od 22. do 28.11.2010.

Na sobotni prireditvi bodo udeležence pozdravili: koprski škof Metod Pirih, ravnatelj Karitas Matej Kobal, župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak in župan občine Vipava Ivan Princes. Glasbeni del večera bodo obogatili Vipavski tamburaši pod vodstvom Neže Žgur, program bo povezoval kulturni urednik Radia Ognjišče Jože Bartolj. Osrednji del večera bo odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 16. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom: Nosite bremena drug drugemu. Izkupiček prodanih del bo namenjen družinam v stiski. Udeležence in njihova dela bo predstavila likovna kritičarka in stalna strokovna sodelavka kolonije Umetniki za karitas Anamarija Stibilj Šajn.

Udeleženci 16. kolonije : Abdulwahab AI-wahdi, Gordana Gašperin, Vlasta Arzenšek Gottstein, Tamara Burmicky, Metka Erzar, Rado Jerič, Janez Kovačič, Matej Metlikovič, Gregor Pratneker, Marjan Skumavc, Karen Soklič, s. Aleša Stritar in Adriano Velussi. Častna gosta kolonije: zakonca Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašuk. Pridružili so se jim tudi strokovni sodelavci kolonije: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert. Razstavljena bodo tudi dela 74 darovalcev ob dnevu odprtih vrat. V 16. koloniji je nastalo 165 likovnih del. Letošnja prodajna razstava na Zemonu je od leta 1995, ko se je kolonija začela je 167. po vrsti. Po Zemonu se razstava seli v Gorico, nato Ljubljana, Maribor, Šoštanj, Trst, Portorož, Bovec, Mengeš itd..

Katalog Umetniki za Karitas 2010 je na spletni strani Škofijske karitas Koper, utrinki iz kolonije Umetniki za karitas na Sinjem vrhu pa na spletni strani Radia Ognjišče.

Projekt Umetniki za karitas je živa priča sodobnih likovnih umetnikov, ki darujejo za ljudi v stiski svoj talent in svoj čas. Tako je od leta 1995, ko je bila prva kolonija Umetniki za karitas do sedaj v vseh katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1012 imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali 1542 likovnih del. Skoraj 1100 del je že prodanih na 166 prodajnih razstavah po Sloveniji in tujini, druga dela so postavljena na stalnih razstavah oz. plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.

Ob 20-letnici delovanja je težko zbrati vse podatke o opravljenem, večinoma prostovoljnem, delu sodelavcev Karitas. Ob ustanovitvi leta 1990 nas je bilo le nekaj, danes je na Primorskem preko 3000 stalnih in občasnih prostovoljcev Karitas, ki vsako leto opravijo več kot 100.000 ur prostovoljnega dela, ki je zapisano, koliko je besed tolažbe in človeške bližine ni podatkov.

Izvajamo številne programe materialne in nematerialne pomoči družinam, otrokom, brezdomcem, tujcem, zasvojenim, ostarelim in bolnim, skratka ljudem v stiski. Za izvajanje specifičnih programov smo leta 2000 ustanovili Zavod karitas Samarijan. Imamo štiri Domove karitas: Soča, Solkan, Cesta in Bertoki ter 13 Centrov karitas po celotni škofiji, kjer prostovoljci organizirano in v skladu z Etičnimi načeli delujejo po ustaljenem urniku in nudijo materialno, finančno in človeško pomoč ljudem v stiski.

Število pomoči potrebnih raste, v zadnjem času beležimo 4.000 družin, ki prejemajo materialno pomoč Karitas. Veliko, preveč je brezposelnih, in prav zato smo se odločili, da izkupiček teh likovnih del, namenimo tem družinam v stiski. V prvih desetih mesecih letos smo razdelili 360 ton hrane, pomagali pri plačilu nujnih položnic, razdelili zbrano pomoč ljudem, ki so jih prizadele poplave, preko 2000 šolarjem smo razdelili ali pomagali pri nakupu šolskih potrebščin. Vrednost celotne pomoči presega 400.000 EUR, seveda brez prostovoljnega dela, ki je dodana vrednost celotni pomoči, pa tudi dodana vrednost pri spremljanju in podpori ljudem, ki so ali se znajdejo na socialnem robu.

Z vsemi programi želimo nadaljevati in s prostovoljnim delom dokazati, da je človeška bližina, konkretna pomoč ter vzpodbujanje duha solidarnosti in dobrodelnosti znamenje časa, ki ga ljudje in družba potrebujemo.