Preskoči na vsebino


Pomagam pomagati

Škofijska karitas Koper se ob Materinskem dnevu in Tednu družine zahvaljuje vsem, ki pomagajo na različne načine, da lahko pomaga številnim družinam in posameznikom na področju Primorske. V ta namen je bila pripravljena zgibanka Pomagam pomagati, ki vabi k enkratni ali stalni pomoči. V prvem primeru je dovolj nakazilo, v drugem pa odločitev za Namensko pomoč ali Posvojitev na razdaljo. Zgibanko bodo prejeli bralci Primorskih novic, dobi pa se tudi v vseh Centrih karitas.

Gospodarska kriza, naraščajoča brezposelnost, nizki dohodki ali neizplačane plače so vzrok, da se s prošnjo za pomoč na karitas obrača vse več ljudi, ki so zašli v materialno stisko. Številne družine in posamezniki, med katerimi je veliko enostarševskih družin, težko shajajo iz meseca v mesec.

Materialna pomoč družinam in posameznikom v stiski se v Škofijski karitas Koper  izvaja v 13-ih centrih karitas, kjer so podatki za leto 2012 naslednji:

  • pomoč v hrani je prejemalo 3.580 družin in 1.456 posameznikov.
  • pripravljenih je bilo 18.681 paketov
  • oblačila, obutev, pohištvo in druge osebne predmete je prejelo 4.485 družin.
  • skupna teža zbrane in razdeljene hrane je znašala 428 ton., pri tem glavnino predstavlja hrana iz intervencijskih zalog v korist najbolj ogroženih oseb v EU.
  • Za pomoč pri plačilu položnic je bilo porabljenih 84.467 EUR,
  • Pomoč s šolskimi potrebščinami je prejelo 2.212 šolarjev, od tega je 143 otrok vključenih še v Posvojitev na razdaljo.

Karitas ima za družine tudi številne programe nematerialne pomoči, kot je spremljanje družin in posameznikov, laično svetovanje; za otroke deluje program Popoldan na Cesti, počitniški programi; starejši so deležni obiskov, družabnih srečanj do konkretne pomoči. 

V letu 2013 potrebe niso nič manjše. Prav v teh dneh v Centralna skladišča karitas prihaja hrana EU, v prvi dobavi bomo v Centralno skladišče v Ajdovščino, ki pokriva celotno Primorsko prejeli 130 ton. Iz EU dobimo mleko, olje, moko, testenine, riž in pšenični zdrob; ostale artikle dokupimo iz sredstev, ki jih zberemo v raznih akcijah, zato hvala, številne družine bodo hvaležne.

Pripravila: Jožica Ličen, gsm 041 429 713, e-pošta: jozica.licen@rkc.si

ZGIBANKA
Print Friendly and PDF