Avtor: adminweb Objavljeno: 22. 04. 2013

Umetniki za Karitas na Dunaju

V sredo, 24. aprila je bilo v galeriji Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju odprtje prodajne razstave izbora likovnih del, ki so nastala v 17. in 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas  na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.  Na Dunaj je bila razstava Umetniki za karitas, ki letos praznuje polnoletnost, povabljena prvič, za kar gre zahvala kuratorju Korotana mag. Antonu Levsteku, ki je v pozdravnem nagovoru izrazil veselje nad široko paleto  različnih razstavljavcev. Zanimiva arhitektura galerije v Korotanu ponuja ogled razstavljenih del ne le tistim, ki vstopijo v prostore galerije, temveč  vsem mimoidočim.

Dunajski publiki je Jožica Ličen predstavila zgodovino in dobrodelno vsebino projekta Umetniki za karitas, o strokovni vsebini kolonije je govorila Anamarija Stibilj Šajn. Moderator večera in strokovni sodelavec kolonije Jože Bartolj je simbolično povezal tokratno potovanje razstave, saj je pred Dunajem ta gostovala v Trstu, torej je zaobjela širok kulturni prostor, ki je v zgodovini združeval Slovence in sosednje narode.  

Utrip sinjevrške pokrajine so pričarali Mladi iz Gore, ki so na hudomušen način predstavili zdravilne rožice, ki rastejo na Gori. Prisotne je navdušila sopranistka Pia Brodnik s koroškimi narodnimi, še poseben aplavz pa so namenili pesmi Slovenec sem, ki jo je vrhunsko zapel baritonist Marko Kobal ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika.  Protokolarno vino občine Ajdovščina in domače dobrote, ki sta jih postregla Irma in Hieronim Vidmar iz Sinjega Vrha, gostitelja številnih likovnih dogodkov na tem slovenskem Montmartru so bile pristno sporočilo čas in prostora, kamor se umetniki tako radi vračajo.

Razstavo je odprla predsednica NSI Ljudmila Novak,  ki se je zahvalila Karitas za  izviren način sporočanja v domači in širši prostor o stiskah družin in posameznikov, kakor tudi umetnikom, ki so se velikodušno odzvali na povabilo.

Geslo kolonije in prodajnih razstav »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli..« (Mt 25, 35-37) tudi tokrat vabi k pomoči otrokom v stiski. Razstava bo na Dunaju do konca maja.

Katalog Umetniki za karitas 2012  je na spletni strani http://karitas-kp.rkc.si/index.php/content/display/311/20/20 .

Sporočilo pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas, gsm 041 429 713, e-pošta: jozica.licen@rkc.si.

O razstavi lahko prebetere tudi tukaj!