Romanje sodelavcev karitas v Prago

Francija, Italija, Poljska, Avstrija, Švica, Nemčija, Liechenstein, Španija, Srbija, Madžarska so države, ki smo jih Sodelavci Škofijske karitas Koper obiskali v preteklih osmih letih. Še vedno sledimo želji po spoznavanju prestolnic in romarskih središč Evrope. Že spomladi med sodelavci pripravimo anketo, da ugotovimo kam bi to leto za štiri dni želeli skupaj romati, potem plačamo stroške romanja v treh obrokih in končno prosimo TA Marco Polo, da poskrbi za varno vožnjo, primerno namestitev in kvalitetno razlago na potovanju in pri ogledih.

Letos je bilo zadnji teden v avgustu naše romanje na Češko povezano s praznovanje 1150 obletnice prihoda slovanskih bratov Cirila in Metoda na Moravsko. Zato je bila naša prva postaja Velehrad, največje božjepotno središče Moravske. Tukaj smo sepri skupni sveti maši srečali tudi z romarji Radia Ognjišče.

Tokrat se nas je zbralo 110. Poleg ravnatelja ŠK Mateja Kobala so bili z nami še duhovniki: Jože Ličen, Jožko Tomažič, Anton Požar, Bogdan Špacapan, Franc Raspor, Slavko Hrast, Cvetko Valič, Stanko Sivec in Franc Prelc kar je nedvomno dalo našemu romanju še dodatno duhovno dimenzijo. Vse svete maše so bile svečane, saj smo pod taktirko gospoda Hrasta in mogočno orgelsko spremljavo Uroša dokazali, da smo tudi sodelavci Karitas dobri pevci.

Po Velehradu smo obiskali Brno s številnimi mestnimi znamenitostmi in že naslednji dan nas je pozdravila 'zlata' Praga. Karlov most,  Astrološka ura, Hradčani, Praški grad, mogočne katedrale in čudovito obnovljene srednjeveške stavbe so en sam velik muzej bogate zgodovine Čehov in drugih narodov, ki so tu živeli.

Posebno doživetje je bilo srečanje s čudovitimi umetninami našega umetnika Plečnika. Maša v cerkvi Srca Jezusova, prav tako delo našega arhitekta in umetnika Plečnika, je bila vrhunec našega romanja. Vožnja, petje, molitev in prijateljsko druženje nas je povezalo v eno veliko karitativno družino. Pri zadnji skupni sveti maši v Čeških Budejovicah smo ob zahvalni pesmi in 'Marija skoz življenje' vsi skupaj čutili, da nam je to romanje dalo moč in pogum za nadaljnje delo v Karitas. Hvala vsem skupaj in vsakemu posebej.