Avtor: upkaritaskp Objavljeno: 7. 08. 2016

Streha nad glavo 2016

ŠKOFIJSKA KARITAS KOPER

Sporočilo, 6. avgust 2016

 

Delovni tabor Streha nad glavo, ki ga že 16. leto zapored organizirata Škofijska karitas Koper (ŠK) in Škofijska gimnazija iz Vipave (ŠGV) bo v Škofijski karitas Banja Luka letos potekal od 7. do 13. avgusta.

Tokrat bodo mladi, večinoma dijaki ŠGV in odrasli prostovoljci pomagali do strehe nad glavo štiričlanski družini Kozić v vasi Tomašica blizu Prijedora.. Oče Mladen kljub prizadevnosti ne dobi dela. Mama Nermina je preživela možgansko kap in je ovirana pri gibanju desne polovice telesa. V družini sta dva otroka, Kristina (8 let) in Kristjan (7 let). Doslej so živeli kot podnajemniki v baraki na večjem posestvu, v enem prostoru 3 x 4 m, brez tekoče vode. Ker ga je lastnik prodajal, bi se morali izseliti. Na posestvu je še ena hiša, ki je za tamkajšnje razmere »skoraj primerna za bivanje«, za naše razmere pa je precej dotrajana in potrebna temeljite obnove. V Škofijski Karitas Banja Luka so se odločili za nakup posestva. S tem so omogočili, da se družini Kozić ni potrebno izseliti. Hiša, ki stoji na parceli sicer potrebuje nekaj obnove, a je nakup celega posestva stal manj, kot bi stala samo dograditev zasilne hiše. Hkrati pa posestvo omogoča, da družina pridela poljščine in vzredi kakšno žival za potrebe lastne prehrane.

V času delovnega tabora bodo udeleženci prekrili streho na glavni hiši na posestvu, zamenjali bodo leseno oblogo ostrešja ter očistili notranjost hiše in jo pripravili za zaključna gradbena dela in za beljenje. Z deli v hiši bodo zaključili lokalni mojstri, tako da se bo družina Kozić iz sedanje barake, popolnoma neprimerne za bivanje, lahko na jesen preselila v obnovljeno hišo.

Pogled nazaj: Škofijska karitas Koper je še iz časov vojne pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. Vsakoletna vseslovenska postna akcija Ne pozabimo, ki pri nas nosi podnaslov Streha nad glavo je namenjena zbiranju denarja za pomoč eni družini, ki jo zaradi težke socialne situacije izberejo v Banja Luki. Z zbranimi sredstvi, ki vsako leto v povprečju znašajo 10.000 Eur, se kupi gradbeni material, ki je potreben za obnovo ali dograditev hiše. Po drugi strani pa je velikega pomena tudi prostovoljna odločitev mladih, da del svojih počitniških dni preživijo v Bosni, kjer se spoznavajo z razmerami, ki jih pusti vojna ter s konkretnim delom pomagajo vsaj eni družini do primernega doma.

Sredstva za pomoč so se zbirala že takoj po končani vojni, vendar je bila realizacija pomoči možna šele leta 2000. Takrat je ŠK predstavniku Škofijske karitas Banja Luka izročila zbrani denar, s katerim so kupili gradbeni material za obnovo 10 hiš. Leta 2001 je bil prvi delovni tabor in od takrat naprej je do danes dobilo streho nad glavo 16 družin, ki so živele v veliki revščini. Tako bo letos sedemindvajseta družina deležna pomoči Škofijske karitas Koper.

Poleg tega ŠK vodi tudi akcijo Plamen upanja, kar pomeni, da s pomočjo domačih darovalcev pomaga 75 otrokom s 25 Eur mesečno. To vsako leto predstavlja 22.500 Eur pomoči otrokom. Ob delovnem taboru predstavniki Karitas nekatere družine tudi obiščejo in se prepričajo o upravičenosti pomoči.

Kontaktna oseba: Primož Erjavec, 031 800 160

 

Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja pri Škofijski karitas Koper,

gsm 041 429 713, e-pošta: jozica.licen@rkc.si