Slišim Te

"SLIŠIM TE"

 

Danes je prva adventna nedelja pa tudi nedelja Karitas. Dan, ko pomislimo na vse, ki se zaradi raznoraznih stisk obračajo po pomoč ter na vse tiste, ki jih še moramo slišati. Danes je dan, ko izrekamo zahvalo vsem sodelavcem, ki delujejo znotraj Karitas pa tudi vsem dobrotnikom, ki darujejo zato, da Karitas lahko vrši svoje poslanstvo. Na ta dan nas nagovarja predsednik Škofijske karitas Koper msgr. dr. Jurij Bizjak. Prisluhnimo njegovim besedam.  

 

 


 

In prišli smo od hribov do morja, do Istrske območne karitas. IOK združuje kar 25 župnij. Znotraj IOK deluje skoraj 300 prostovoljk in prostovoljcev, ki pomagajo skoraj 1.500 osebam. Imajo 3 Centre karitas, v Kopru, Portorožu in Izoli. Še pred kratkim so imeli tudi dve večji skladišči za večje količine pomoči, ker so prostori samih Centrov premajhni. Žal imajo sedaj le še eno skladišče in iščejo prostore za drugo. V videu nam predstavljajo Center karitas v Kopru in zgodbi prostovoljcev. Zakaj nekdo postane prostovoljec Karitas in v zakaj nekdo pri tem vztraja. Poglejte in SLIŠITE.

 

 


V Centru Karitas Bertoki delujejo kar 4-je programi pod okriljem Zavoda karitas Samarijan in Zavoda Pelikan - karitas. Več o programih in dogajanju v hiši pa si oglejte v njihovi predstavitvi.

 


 

Danes, se nam v prvem delu predstavlja Dekanijska karitas Ilirska Bistrica:

"Dekanijska karitas Ilirska Bistrica povezuje tri Župnijske karitas v Ilirski Bistrici, Knežaku, Jelšanah in eno Medžupnijsko karitas Podgrad Hrušica Pregarje. Še imamo krajev in župnij v dekaniji kjer nimamo sodelavcev Karitas. Največ dejavnosti se izvaja v Ilirski Bistrici. Prostovoljcev nas je 90, redno aktivnih 20, občasnih pa kolikor jih potrebujemo. Predvsem za sodelovanje pri aktivnostih v domu starejših občanov v preteklih letih nam še nobeden ni odrekel sodelovanja. Glavnino materialne pomoči opravimo v Centru Karitas, ki ga imamo v prostorih Uprave za zaščito in reševanje v bivši vojašnici v Ilirski Bistrici. V sedanjem času epidemije nam omogočajo delitev hrane, da so prejemniki zunaj, prostovoljci pa v prostoru. S tem upoštevamo vse predpisane preventivne ukrepe. Prejemnike naročimo na točno določeno uro in med nobeno dosedanjo delitvijo ni deževalo".

 


 

Postojnska dekanijska Karitas deluje v 11-ih župnijah. V njej deluje skoraj 200 prostovoljcev, ki pomagajo približno 400-tim osebam. Imajo dva Centra karitas, enega v Postojni in enega v Pivki. Glede na to, da je Postojnski center premajhen za večjo količino hrane, hrano ob dobavah skladiščijo na Mačkovcu. V videu pa nam predstavljajo Center karitas v Pivki.

 

 

 


S predstavitvami se pomikamo naprej po naši škofiji in danes se ustavljamo v Sežani, kjer ima Center Kraška dekanijska Karitas. KDK povezuje 28 župnij, 200 prostovoljcev in več kot 300 pomoči potrebnih oseb. Njihov Center je v precej slabem stanju, a kljub temu poskrbijo, da ljudje, ki pomoč potrebujejo, pomoč tudi dobijo.

 

 

 

 


 

Včeraj, 25. novembra, smo obeležili mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, zato danes začenjamo s predstavitvijo varne hiše Karitas za Primorsko, ki deluje v okviru Zavoda Karitas Samarijan. V videu nam varno hišo predstavljata direktorica Zavoda Milena Brumat in strokovna delavka Silva Črnigoj.

 

 

 

 


S predstavitvijo nadaljujemo med Idrijsko-cerkljanskimi hribi. Dekanijska karitas Idrija-Cerkno združuje 12 župnij, več kot 200 prostovoljcev ter približno 500 prejemnikov pomoči. Zaradi prostorske stiske v njihovem Centru v Idriji, delijo pomoč, v času epidemije, kar skozi okno. Več o oknih, takih in drugačnih, pa v videu, ki so ga pripravili.  

 

 


 

Karitas Vipavske dekanije združuje 24 župnij. Prostovoljcev, ki darujejo svoj čas in svoje roke je na Vipavskem skoraj 750, ljudi, ki po pomoč prihajajo pa okrog 1.000. Poleg Centra karitas v Ajdovščini, je v njihovi skrbi tudi Centralno skladišče Škofijske karitas. V prostorih Centra se dogaja več dejavnosti: Center Bogdana Žorža, program Popoldan na cesti, mala galerija Umetniki za karitas, pogovori z ljudmi, ki se znajdejo v stiski, delitev paketov z živili, delitev oblačil in drugih pripomočkov, izposoja knjig, oglaševanje dobrega in lepega pa še kaj. Poglejte si nekaj njihovih fotografij ter v komentarju kratek filmček g. Primoža Erjavca, ki je priskočil na pomoč v času epidemije in se hitro vključil v to lepo zgodbo dobrodelnosti.  

 

 

 


 

Sredi tedna Karitas smo in v prvem delu se nam predstavlja Goriška območna Karitas. Goriška OK deluje na območju Goriške in Šempetrske dekanije, združuje 41 župnij, 450 prostovoljcev in skoraj 1.500 prejemnikov pomoči. Ima dva Centra karitas, enega v Novi Gorici in drugega v Grgarju. Sodelujejo z vladnimi in nevladnimi organizacijami, predvsem pa prepoznavajo stiske in iščejo poti, da nanje odgovarjajo celostno ter spoštljivo.  

 

 


 

Danes se predstavlja tudi Hiša Malorca iz Ajdovščine. Gre za hišo, ki nudi stalno namestitev 10-im brezdomnim osebam ter možnost dnevnega toplega obroka, tuširanja in svetovalnega pogovora tudi tistim, ki se znajdejo v težavah, a ne potrebujejo 24-urne nastanitve. Hiša postane za tistega, ki pride vanjo začasen dom, zato se zaposleni in prostovoljci trudijo v hiši ustvariti čim bolj domače in prijetno vzdušje. Več o hiši nam bo v filmčku predstavila strokovna delavka Lucija Božič.  

 


 

Predstavitev naše Škofijske karitas začenjamo na njenem severu. Kot prva se predstavlja Tolminska območna karitas, ki združuje 1 medžupnijsko, 6 župnijskih karitas in približno 200 prostovoljcev. Imajo dva Centra karitas, v Bovcu in Tolminu, za svetovanje pa so na voljo tudi v Kobaridu. Z materialno pomočjo pomagajo skoraj 1.000 ljudem. Kot je razvidno iz fotografij sodelujejo tudi z drugimi organizacijami (na slikah in filmčku so skavti), predvsem pa zaznavajo stiske in iščejo poti, da nanje odgovarjajo celostno ter predvsem spoštljivo. 

 


V drugem delu današnje predstavitve predstavljamo socialno-varstveni program Popoldan na cesti. Program je namenjen otrokom in mladostnikom iz socialno in ekonomsko ogroženih družin, ki potrebujejo posebno varstvo in skrb. V praksi program izgleda kot učna pomoč, ustvarjalne ter psiho-socialne delavnice, družabne in športne igre, izleti, počitniško varstvo, letovanja in še kaj.
Kljub trenutni situaciji, se program ni ustavil, ampak vse aktivnosti izvaja v prilagojeni obliki. Celo dodali so aktivnosti npr. to da otroci in mladi prostovoljci pišejo pisma starostnikom v domove, osebam v varstveno-delovnih centrih, bolnikom v bolnišnice in drugim, ki se počutijo osamljene zaradi trenutnih omejitev.

 

Kot nadgradnjo programa Popoldan na cesti smo lansko leto ustanovili Center Bogdana Žorža. V okviru Centra smo začeli z izobraževanjem naših prostovoljk v obliki seminarja za neprofesionalno svetovanje. Seminar je sicer trenutno prekinjen zaradi epidemije, a prostovoljke znanje, ki so ga pridobile že uporabljajo in jim v teh časih še kako koristi pri pogovorih s prejemniki pomoči. Prav tako v okviru Centra, smo zaradi potreb, ki smo jih prepoznali na terenu, pričeli s Šolo za starše s katero želimo staršem pa tudi drugim, ki jih je epidemija prizadela, ponuditi roko, da se bodo znali spopasti z novimi izzivi in biti uspešni v svoji starševski vlogi.

 


 

Od danes do naslednje nedelje, obeležujemo teden Karitas, letos pod geslom SLIŠIM TE.
Običajno so naši centri in programi Škofijske karitas Koper, v tem tednu odprli svoja vrata, da so se lahko predstavili širši javnosti. Letos to ni mogoče, zato vrata odpiramo v virtualnem svetu. Preko celotnega tedna bomo na FB in na spletni strani http://karitas-kp.rkc.si/ predstavljali naše delo, ki vključuje 2.500 prostovoljcev, 12 zaposlenih, več kot 6.000 prejemnikov pomoči in vse dobre ljudi, ki slišijo stiske, ki nas obkrožajo in prispevajo svoj košček v tem mozaiku ljubezni.
Za uvod v ta teden prisluhnimo besedam naše ravnateljice Jožice Ličen, ki že več kot 30 let, kot prostovoljka Karitas, živi ljubezen do bližnjega.