Kdo, kdaj, kaj, ...

V likovni koloniji se že vrsto let na Sinjem vrhu nad Ajdovščino v avgustu družijo umetniki ter svoj čas in talent uporabijo za pomoč ljudem v stiski.

Ob koloniji in razstavah, ki ji sledijo, opozarjamo na konkretne potrebe, ter ljudi in družbo spodbujamo k dejavni pomoči.

Dela, ki v posamezni koloniji Umetniki za karitas nastanejo, so na razstavah tudi naprodaj.. Izkupiček gre vsako leto za konkreten namen.

V času epidemije korona virusa je razstava dobila tudi svojo virtualno obliko: https://umetniki-za-karitas.rkc.si/. Na strani si lahko ogledate dela iz zadnjih kolonij ter jih tudi rezervirate. Prav tako so na strani dostopni katalogi zadnjih kolonij.

Kontakt: Marjana Plesničar Jezeršek, 031 393 666

Voditeljica kolonije: Jožica Marija Ličen

 

  

 

PRAVILNIK

1. Namen likovne kolonije “Umetniki za karitas”:

  • druženje umetnikov v duhu podarjanja talenta, znanja in časa za druge,
  • potovanje razstav s sporočilom umetnosti in dobrodelnosti,
  • plemenitenje posameznikov in družbe z umetnostjo sedanjega časa in prostora,
  • s prostovoljnimi prispevki in darovi za likovna dela pomagati očetom, ki zaradi prenizkih dohodkov ne zmorejo ustrezno poskrbeti za svojo družino.

2. Organizator:  Škofijska karitas Koper, ki jo zastopa voditeljica projekta Umetniki za karitas Jožica Marija Ličen

Strokovni svet: Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka ter likovni ustvarjalci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Marija Efremova, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen, Bogdan Soban, Janez Štros in Igor Zimic. 

3. Karitas, ob pomoči podpornikov programa, katerih imena  objavi v katalogu, poskrbi za kritje stroškov  bivanja umetnikov - udeležencev, nakup osnovnega materiala in izdajo kataloga. Vsa organizacijska dela in strokovna pomoč, kot tudi gostovanje razstav po galerijah in drugih razstavnih prostorih,  se v duhu Karitas opravi prostovoljno. 

4. Umetnik - udeleženec kolonije je naprošen, da v primeru nastanka več likovnih del podari Karitas vsaj dve. Organizator ne postavlja pogojev glede umetniškega izražanja ali teme likovnega dela.

5. Po končani koloniji Karitas izda katalog; odprtje prve razstave bo na osrednji prireditvi ob Tednu Karitas. Kasneje bodo razstave potovale, s tem, da si organizator ali galerija pridržujejo pravico do selekcije razstavljenih del.

6. Pravilnik vsako leto potrdi Upravni odbor Škofijske karitas Koper in Strokovni svet kolonije Umetniki za karitas.

 

 

Strokovna sodelavka:                                    Voditeljica projekta Umetniki za karitas

Anamarija Stibilj Šajn                                                            Jožica Marija Ličen