30. kolonija Umetniki za karitas

IMG_8456

Zaključili smo 30., jubilejno, kolonijo Umetniki za karitas. Udeleženci so bili:

KLAVDIJ TUTTA, VELJKO TOMAN, JANA HUMAR, DARKO SLAVEC, MILJENKA ŠEPIĆ, MIRJANA MATIĆ, LOJZE ČEMAŽAR, LAURA KUMPREJ, IHOR NESMIIANOV in MARTA JAKOPIČ KUNAVER.

Poleg udeležencev je košček svojega talenta za dober namen darovalo še 27 drugih umetnikov.

Zaključno prireditev so sooblikovali:

– vokalna skupina DIVOX, ki je s pesmijo polepšala celoten večer,

– mladi z Gore, pod vodstvom Ivice Vidmar, ki so nas nasmejali z izvirno igrico,

– generalni vikar Koprske škofije Slavko Rebec, ki nam je odstrl nekaj pogledov na letošnje geslo,

– župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki nas je nagovoril in nam izročil jubilejno priznanje na katerega smo iskreno ponosni,

– župan občine Vipava Antonu Lavrenčiču in podžupanu Mestne občine Nova Gorica Anton Harej za besede spodbude,

– likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je z izbranimi besedami opisala vsakega udeleženca ter njegova dela.

Družina Vidmar je poskrbela za celotedensko gostoljubje in prijetno sodelovanje.

Geslo “MOSTOVI UPANJA” smo izbrali skupaj z nedavno preminulo Jožico Ličen, osebo, ki je v veliki meri zaslužna, da lahko danes govorimo o 30-ih letih neprekinjenega dela, osebi, ki je, dokler je mogla, dihala za ta projekt, osebi, ki smo ji letošnjo kolonijo tudi posvetili.

Z letošnjo jubilejno kolonijo gradimo mostove. Na prvem mestu, mostove med preteklostjo in prihodnostjo, zato so med udeleženci tako umetniki, ki so del tega projekta že vse od začetka ter umetniki, ki so bili letos prvič na Sinjem vrhu.

Prav tako želimo mostove graditi do ljudi v stiski. Letos bodo sredstva, ki se bodo zbrala s tem projektom namenjena pomoči ostarelim in bolnim. To so ljudje, ki se veliko obračajo po pomoč na Karitas, saj so prav ostareli, še posebej, če ostanejo sami ali se pridruži še bolezen, ranljiva skupina, ki bi ji morali nameniti več pozornosti. S tem, da smo za namen kolonije izbrali pomoč starejšim in bolnim, smo želeli širši javnosti sporočiti, da so tudi oni pomemben del naše družbe, da je potrebno najti pot, če ne gre drugače, zgraditi most, do vsake osebe, pa naj bo doma ali v instituciji, da se nihče ne sme počutiti osamljen, zapostavljen ali, Bog ne daj, pozabljen. Izkušnje in modrost, ki jo premorejo stari, bolni, umirajoči so namreč neprecenljiv dar, ki bi ga morali spoštovati in posebej ovrednotiti.

Razstava bo na Sinjem vrhu na ogled vse do konca septembra, 8. novembra pa ste vabljeni v Dvorec Lanthieri na svečano akademijo Škofijske karitas Koper, na kateri bodo na ogled tudi dela letošnje kolonije.

Trenutno si lahko dela lanske kolonije ogledate še v Frančiškovi dvorani na Sveti gori, dela preteklih kolonij pa so na ogled na različnih lokacijah:

– v Centru Mir in dobro na Sveti gori,

– v Pastoralnem domu Stella Maris v Strunjanu,

– v Računovodski hiši Contall v Novi Gorici,

– v Župnišču Hrpelje-Kozina in

– v prostorih Škofijske karitas Koper v Ajdovščini.

Razstavljene slike prostore bogatijo in jim dajejo poseben pečat saj obiskovalce nagovarjajo s sporočilom lepote in dobrote.

Skratka vabljeni tudi vi, da se pridružite našemu projektu, posvojite katero od likovnih del in nam pomagate zgraditi kakšen most. Za več informacij pokličite na 031 393 666 ali pišite na marjana.karitas@gmail.com.

Foto: Lucijan Bratuš